Velta Līne - 1989. gada Alfreda Amtmaņa Briedīša prēmijas laureāte

velta_line.jpg

BIOGRĀFIJA

Dzimusi 1923.gada 28.augustā Rīgā.

Viena no izcilākām Nacionālā teātra aktrisēm, saukta arī par skatuves karalieni.

Dzimusi strādnieka Mārtiņa Līņa un mājsaimnieces Annas Līnes ģimenē, bijusi precējusies ar aktieri un režisoru Gunāru Cilinski. Beigusi Rīgas 38. pamatskolu Grīziņkalnā. Interese par teātri sāka veidoties agrā bērnībā, kad sākusi izgriezt no žurnāla "Atpūta" lappusēm aktrišu portretus.1937. gadā sāka mācīties Rīgas 3. ģimnāzijā, kas atrodas tuvu Nacionālajam teātrim. 

1942. gada 2. oktobrī Velta Līne tika uzņemta Rīgas Tautas teātra aktieru studijā, kur mācījusies Kristapa Lindes, Zeltmata, Ernesta Feldmaņa. 1944. gada rudenī, tuvojoties padomju karaspēkam Rīgai, kopā ar ģimeni devusies uz Dundagu un tālāk uz Ventspili, tāpēc Tautas teātra studiju pabeigt nav izdevies. Savukārt atrašanās Kurzemes katlā visu padomju laiku bijis slēpjams fakts, kas ietekmējis arī Veltas Līnes dzīvi publiskā telpā. Atgriezusies Rīgā, Velta Līne uzmeklē studiju biedru Ēriku Brītiņu, no kura uzzina, ka Drāmas teātrim nepieciešami aktieri. Ar teātra studijas pasniedzēju Ernesta Feldmaņa un Rūdolfa Baltaisvilka palīdzību Velta Līne 1945. gada 28. jūnija tika uzņemta Drāmas teātra trupā un studijā. 1946. gada 21. decembrī viņa aizstāvēja diplomdarbu izrādē "Pelnrušķīte" un kopš 29. decembra skaitījās kvalificēta aktrise. Nacionālajā teātrī Velta Līne nostrādājusi visu mūžu, pēdējo lomu nospēlējot Alfreda Jaunušana “atvadu” izrādē “Sensācija”. Viņas biogrāfijā arī daudzas spožas kino lomas.

Mirusi 89. gadu vecumā 2012. gada 31.decembrī. Māksliniece apbedīta Pirmajos Meža kapos aktieru kalniņā līdzās savam dzīvesbiedram Gunāram Cilinskim.

RADOŠĀ, PROFESIONĀLĀ DARBĪBA

Izcila aktrise, kuras neparastais talants tika pamanīts jau studiju laikā – 1946. gadā viņa ienāk teātrī no skolas sola kā pirmā un tāda arī paliek visa sava aktrises mūža garumā, nospēlējot gandrīz visas pasaules un latviešu klasikas mīlētāju, traģisko un arī komisko varoņu lomas. Spilgta, skaista, sievišķīga, šerpa, ar humora izjūtu kā dzīvē, tā uz skatuves apveltīta, muzikāla, strādīga, ar skatuvisko šarmu un noslēpumu.

Saņēmusi visus nozīmīgākos Latvijas valsts apbalvojumus par savu darbu, ieskaitot Triju Zvaigžņu ordeni un Spēlmaņu nakts balvu par mūža ieguldījumu.

Unikāli ir tas, ka gadu pēc mūža balvas saņemšanas Velta Līne 80 gadu vecumā saņēma Spēlmaņu nakts balvu kā Gada labākā aktrise – par Fainas Raņevskas lomu A. Obrazcova "Divas sirdis” Indras Rogas režijā.

back to top