Maiga Grīnberga - 2009. gada Alfreda Amtmaņa Briedīša prēmijas laureāte

maiga_grinberga.jpgBIOGRĀFIJA

Dzimusi 1924. gada 25. martā.

Beigusi Rīgas 5. ģimnāziju. Kara pēdējā ziemā studējusi Filoloģijas fakultātē un darbojusies Strādnieku teātrī, kur guvusi ievērību ar titullomas atveidojumu A. Afinogenova lugas “Mašeņka” iestudējumā.

Beigusi Drāmas teātra studiju 1946. gadā. Nacionālajā teātrī nostrādājusi visu mūžu, kopš 1947. gada, spēlējot galvenokārt raksturlomas un epizodiskas lomas.

Par ilgo un radošo mūža darbu tikusi apbalvota ar Alfreda Amtmaņa- Briedīša prēmiju 2009. gadā un piektās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni 2010. gadā.

Mirusi 2018. gada 31. decembrī.

RADOŠĀ, PROFESIONĀLĀ DARBĪBA

Apveltīta ar spraigu skatuvisko temperamentu, labu muzikālo dzirdi un vokālām dotībām. Šīs aktrises īpašības teātris tad arī izmantojis visus viņas mūža darba gadus. Tomēr galvenais virziens teātrī aktrisei bijis bērnu un pusaudžu lomas, kurās spilgti atklājās raksturotājas dotības. Viņas darbā jūtama viņas teātra “krustmātes” un autoritātes Ludmilas Špīlbergas ietekme. Ar Direktores lomu H. Gulbja “Aijā žūžu, bērnā kā lācis”, Maiga Grīnberga pierādīja, ka būtu spējīga pāriet uz citu lomu kategoriju, tomēr spēcīgā konkurence lika Maigai Grīnbergai visu mūžu pavadīt mazos uzdevumos, kas tomēr nemazināja ne viņas uzticību teātrim, ne labvēlīgo attieksmi pret citiem kolēģiem.

back to top