Inta Tirole - 2011. gada Alfreda Amtmaņa Briedīša prēmijas laureāte

inta_tirole.jpgBIOGRĀFIJA

Dzimusi 1937. gada 26. maijā.

Pēc Jāzepa Vītola konservatorijas Teātra fakultātes beigšanas 1960. gadā pieņemta darbā Nacionālajā teātrī, kur arī nostrādājusi visu mūžu. 2011. gadā par nopelniem un ilggadēju darbu Latvijas Nacionālajā teātrī saņēma vecmeistara A. Amtmaņa-Briedīša prēmiju un Latvijas valdības Atzinības Krustu 2007. gadā. 

Režisora un aktiera Jūlija Bebriša dzīvesbiedre.

RADOŠĀ, PROFESIONĀLĀ DARBĪBA

Pateicoties lieliskajai humora izjūtai, itin drīz pēc studiju beigšanas sākusi spēlēt raksturlomas un komiskās lomas. Tomēr Intas Tiroles humors nav raupjš, tam ir raksturīga izsmalcinātība un intelekts, kas jo spilgti bijis redzams daudzajās viņas veidotajās monoizrādēs. Sākotnēji viņa izvēlējusies nopietnus literāros materiālus, vēlāk apzinājusies sava talanta īpašo specifiku - runāt par t.s. mazajiem cilvēkiem, bet darīt to ar traģikomisku piesitienu, atklājot, cik dzīve ir nežēlīga, bet skaista, un skaisto ir iespējams ieraudzīt arī ikdienas norisēs.

Kaut arī Intas Tiroles zvaigžņu stunda bijusi Šērlijas Velentainas loma tāda paša nosaukuma izrādē, kas nospēlēta ap 200 reizēm, apbrīnojama ir viņas prasme vienas izrādes ietvaros nospēlēt vairākus atšķirīgus raksturus, kādas bija viņas varones Raimonda Auškāpa monologos “Tāda ir dzīve” un Ērika Hānberga “Vīrieši manu sirdi plosa”.

back to top